Momsterjul låge 9: Den gode gamle jul

Så blev det d. 9. december og dermed min tur til at åbne en låge i Momsters julekalender. Jeg har glædet mig rigtig meget og hygget mig med at læse de tidligere låger. Jeg håber I har lyst til at læse med nu hvor jeg byder jer indenfor til julehygge og traditioner i det sønderjyske.

Jeg elsker julen og alle dens traditioner. Jeg har, så længe jeg husker, elsket julen og denne glæde lader jeg smitte af på både mand og børn. Så velkommen til den jule-glade-familie.

Vores jul starter altid med en tur i skoven. Denne tur har været en tradition hele min barndom og vi elsker det. Vi mødes i skoven en lørdag formiddag slut november. Vi er mine forældre samt søster og hendes familie. Vi er 15 mand når vi er samlet. Vi går en god tur i skoven, hvor vi samler diverse ting til årets dekorationer. Vi leder efter nisse-bo og spiser pebernødder. Bagefter samles vi hjemme ved mine forældre, hvor vi får æbleskiver og varm kakao. Bordet ryddes og så klippe-klistrer vi imens Fars Fede Juleferie kører i baggrunden. En super hyggelig dag, der ofte først slutter til sengetid.

Vi laver dekorationer et par dage efter vores skovtur. Så er vores fund tørre og klar til brug. Jeg laver altid et par dekorationer og så laver børnene også hver deres. Jeg synes det er hyggeligt selvom de ikke altid når at brænde helt ned inden de er visne – men pyt – vi hygger os.

Og hygge er netop nøgleordet i vores jul. Det gælder om at hygge sig. Vi laver rigtig mange ting i løbet af december sammen med vores familie.

I starten af december tager vi på juletur. Det er lidt forskelligt, hvor vi tager hen og hvad vi vil se. For 2 år siden kørte vi turen til København, hvor vi var på Strøget og i Tivoli. Sidste år kørte vi til Flensborg og i år har vi været i Århus og Tivoli Friheden. Vi nyder disse dage, hvor vi bare er sammen og så er det ikke til at undgå at komme julestemning.

I løbet af december får vi også bagt småkager og lavet konfekt. Vi har hver vores favoritter og jeg prøver på at opfylde dem alle. Nogle portioner er for små og må bages igen – andre varer lige til påske …. og det gør de så ikke, for her kommer lige en anden hyggelig tradition ind i billedet. De sidste, mange år efterhånden, har vi brugt 1. januar sammen med min familie (de samme 15 som vi tager i skoven med før jul). Vi mødes og går en lang tur og derefter spiser vi småkage rester. Alle dåser bliver smidt på bordet og så bliver der spist småkager og hygget. Ideen er hermed givet videre (selv tak) Gratis motion og kagedåserne er tømt inden kuren starter!
Juleaften er også fuld af traditioner. Vi holder det på skift sammen med mine forældre eller mine svigerforældre. I år er det sammen med svigerforældrene. Menuen er fast hver år og har aldrig været anderledes. Vi får kalkun med brune og hvide kartofler, rødkål, brun sovs og waldorfsalat. Efter hovedretten får børnene en lille pakke hver som de kan hygge sig med imens vi rydder af og gør plads til desserten. Til dessert får vi ris ala mande. Der er én mandel og én mandelgave. Der er ingen snyd så både børn og voksne kan vinde. Derefter skal der synges. Hver mand må vælge en julesang de ønsker vi skal synge. Vi synger ofte kun første og sidste vers. Jeg har mine favoritter; Dejlig er jorden og Dejlig er den himmelblå. Børnene vil gerne synge På loftet sidder nissen eller Rudolf. Efter sangen, som lyder lige så ringe som mange andre steder er det blevet tid til gaver. Én gave af gangen. På den måde når jeg også at se hvem der får hvad. Vi er kun på gave med den nærmeste familie, det vil sige børnene får af os, bedste forældre samt Moster og Onkel (vi køber til bedsteforældre og nevøer og niecer) men alligevel tager det flere timer at pakke ud. Mange spørger om børnene kan vente og ja, det kan de. De er jo ikke vant til andet for sådan er traditionen i vores familie.

Første juledag holder vi julefrokost sammen med min familie. Sammenskudsgilde. En skøn tradition. Vi starter til middag og midt på eftermiddagen rydder vi bordet og spiller pakkeleg. Alle har en gave med og total upædagogisk gælder det om at slå flest 6´ere for at få flest gaver samlet sammen. Her er ingen kære mor så børnene lærer fra start at stjæle fra hinanden … og vi har det så sjovt. En lille sjov ting; vi har et sæt vildt grimme lysestager som er med hvert år. De bliver pakket ind på ny og så sidder man blot og håber på at man ikke ender med at få dem hjem igen. Jeg fik dem sidste år så i år skal de pakkes ind så ingen gætter pakkens indhold.

Anden juledag er vi til julefrokost med svigerfamilien. Her mødes vi til aften, hvor vi hygger med en bid brød og derefter skal Oldemor gerne spille et slag Æsel. Så selv et enkelt spil som Æsel går hen og bliver en tradition.

Det var et lille indblik i vores jul med de mange traditioner og som I nok kan læse så keder vi os ikke. For ud over alle traditionerne jeg her har nævnt er der alle de traditioner som ligger uden for hjemmets rammer samt arrangementer og afslutninger i børnehave, skole og hos diverse fritidsaktiviteter. Og så må vi da ikke glemme Pjok, vores husnisse.

Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul

/SuperPrinsessen